Людям з порушення зору Звичайна версія

Скасування рішення про віднесення до категорії неплатоспроможного ПАТ «КБ «Хрещатик» фактично легітимізує застосовані схеми виведення активів з банку

21.04.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оскаржить до касаційної інстанції рішення Київського апеляційного адміністративного суду про визнання незаконним постанови НБУ про віднесення банку «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних. Набрання чинності даного рішення передусім матиме негативні наслідки для вкладників та кредиторів банку. Адже воно фактично легітимізує застосовані акціонерами та інсайдерами банку схеми виведення активів (щонайменше на 3 млрд грн) і ставить під загрозу збереження ліквідмаси банку, кошти від реалізації якої повинні спрямовуватись на задоволення вимог кредиторів.

Рішення про віднесення ПАТ «КБ «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних було прийнято Національним банком на  підставі порушення банком нормативів ліквідності та капіталу. Через брак коштів банк почав затримувати платежі, повідомляли у НБУ. Під час тимчасової адміністрації та ліквідації банку було виявлено численні факти, що свідчать про маніпуляції із активами банку. Так, практично весь корпоративний кредитний портфель (84%  на суму 3,4 млрд грн) виявився інсайдерським. А майже чверть усіх активів ПАТ «КБ «Хрещатик» (на суму 1,9 млрд грн) – «сміттєві» цінні папери пов’язаних з банком компаній.

Крім того, за кілька днів до введення тимчасової адміністрації (у період з 30 березня по 4 квітня 2016 року) керівництвом та акціонерами банку було застосовано схему, результатом якої стало згортання заборгованості низки пов’язаних юридичних осіб та вивільнення із-під застави високоліквідного забезпечення вартістю майже 1 млрд грн.

 За виявленими фактами маніпуляцій із активами уповноваженою особою Фонду спрямовано заяви до правоохоронних органів. За кількома епізодами – тривають судові процеси. Крім того, було встановлено нікчемність ряду правочинів, здійснених банком у порушення чинного законодавства та результатом яких могло стати  виведення ліквідних активів, зменшення ліквідмаси банку, а відтак – і зниження шансів кредиторів банків на повернення своїх коштів.

Велика ймовірність, що саме бажанням зняти з себе відповідальність та уникнути передбаченого законом покарання можна пояснити спроби скасувати рішення про віднесення ПАТ «КБ «Хрещатик»  до категорії неплатоспроможних. Адже ні про відновлення роботи неплатоспроможного банку, ні про повернення коштів вкладникам та кредиторам банку – не йдеться.

Станом на початок квітня 2017 року вкладникам ПАТ «КБ «Хрещатик» виплачено 2,7 млрд грн гарантованого відшкодування. 

За даними НБУ, кінцевими власниками банку є Андрій Іванов (37,44%), територіальна громада міста Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) та низка міноритарних власників.