Людям з порушення зору Звичайна версія

На сьогодні жодним судовим рішенням не визнано протиправність виведення ПАТ «КБ «Хрещатик» з ринку

31.05.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ 

16 травня 2019 року Верховний Суд своєю постановою скасував усі рішення судів попередніх інстанцій у справі № 826/6665/16 і направив її на новий розгляд до суду першої інстанції. Мова йде про позов кредиторів ПАТ «КБ «Хрещатик» щодо визнання протиправним та скасування рішення НБУ про віднесення банку «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних, що був задоволений постановою Окружного адміністративного суду м. Києва, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду та ухвалою Вищого адміністративного суду України.

Скасування судових рішень по справі № 826/6665/16 є важливим ще й тому, що  саме на них базувалися Окружний адміністративний суд м. Києва та Шостий апеляційний адміністративний суд задовольняючи позов одного із акціонерів банку «Хрещатик» щодо відміни тимчасової адміністрації та ліквідації банку, відкликання НБУ банківської ліцензії та реєстраційних дій у ЄДР (рішення по справі №826/3021/18). Фонд гарантування вкладів та Національний банк оскаржили це рішення, а Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду відкрито касаційні провадження, розгляд справи очікується.

Таким чином, на сьогодні відсутні будь-які судові рішення, якими б було визнано протиправним виведення ПАТ «КБ «Хрещатик» з ринку.

Нагадаємо, вкладникам банку ПАТ «КБ «Хрещатик» Фондом виплачено 2,73 млрд грн гарантованого відшкодування за вкладами. Однак, через судові рішення щодо скасування ліквідації банку Фонд був змушений призупинити виплату гарантованого відшкодування вкладникам і реалізацію його активів. Фонд очікує на справедливі і неупереджені рішення судів щодо ПАТ «КБ «Хрещатик» задля забезпечення захисту прав його вкладників та інших кредиторів.